Kastrups historie og oplevelser – fra dengang til i dag.

kastrup-fly-landing

Måske kender du Kastrup – på overfladen. Men du kender først rigtigt Kastrup, når du kender Kastrups historie.  Og Kastrup er fuld af historie. Formålet med denne artikel er, at give dig noget historisk bagage med i rygsækken, som du kan tage med dig, næste gang du besøger Kastrup. Det er med til at gøre din oplevelse lidt dybere, at du kender den historiske kontekst, omkring de ting du ser og oplever i Kastrup. Og faktisk skal vi ikke bevæge os mere end 100 år tilbage, for at finde masser af interessante historiske forhold at dykke ned i.

Kastrup er en bydel i Tårnby Kommune, som hører til Storkøbenhavn. Det meste af bydelen blev bygget efter 2. verdenskrig. Kastrup rummer i øvrigt tydelige spor fra 2. verdenskrig, som gør visse områder til en historisk oplevelse i den henseende. Tag eksempelvis et kig forbi Kastrup Fort, eller brug timevis i naturområdet ved Kalvebod Fælled og se om du kan finde spor fra krigen.

Historiske oplevelser og natur på Kalvebod Fælled

Kalvebod Fælled er et naturskønt område, hvor der findes både sjældne planter og dyr. Men det er også et område, som har været igennem en stor forvandling siden 1940 hvor man igangsatte en inddæmning af området. Det havde man faktisk talt om siden 1800-tallet, mens den faktiske lovvedtagelse, først blev fastsat i 1939. Dette viste sig et år senere, at blive en meget belejlig mulighed, i 1940, da mange danske arbejdsløse risikerede at blive sendt til tvangsarbejde i Tyskland under tyskernes besættelse af Danmark. Som alternativ havde regeringen mulighed for at igangsætte inddæmningen af området og på den måde aktivere de arbejdsløse, som dermed kunne blive i landet. Diget stod færdigt i 1943.

I nyere tid har man forstærket inddæmningen yderligere med opførelsen af et næsten 6 meter højt dige i 2012.

En af de historiske oplevelser, som du kan opleve i området er de huller i jorden, som du kan finde nord for Pinseskoven på Kalvebod Fælled. Disse huller er et vidne om det tyske krigsskib, som beskød området under 2. verdenskrig.

Kastrup Lufthavn

Kastrup Lufthavn er nok det, som Kastrup er allermest kendt for i den brede befolkning. Lufthavnen blev grundlagt i 1925. Lufthavnen blev omdøbt til Københavns Lufthavn efter, at den oprindelige terminalbygning ”Træslottet” blev skiftet ud i 1939. Men i dag er det stadig nærliggende for mange at kalde lufthavnen for ”Kastrup Lufthavn”, selvom det ikke er det officielle navn. Den nye terminalbygning som blev opført i 1939 blev tegnet af arkitekten Vilhelm Lauritzen.

I 2015 satte lufthavnen passagerrekord med mere end 26 millioner passagerer. Lufthavnen beskæftiger 23.000 mennesker, hvoraf langt størstedelen er en del af de godt 500 forretningsdrivende virksomheder i lufthavnen.

Kastrup som kundegrundlag – en blomsterhandler ser muligheder

Mens det internationale kundegrundlag danner en stor del af fundamentet for de mange forretningsdrivende i lufthavnen, så er det også værd at se på den lokale befolkning, som ikke mindst efterspørger produkter og ydelser fra mange virksomheder i Kastrup – uden for lufthavnen. Og det gælder ikke bare lokale virksomheder i Kastrup. Også virksomheder fra andre københavnske byer og bydele har fået øjnene op for efterspørgslen i Kastrup. Et eksempel på dette er blomsterforretningen Amager Blomster, som leverer blomster i Kastrup. Selve forretningen ligger på Amager, hvor den har rødder helt tilbage til 1921. I dag er Kastrup et af de områder, som virksomheden ønsker at henvende sig til. Derfor bringes der blomster ud til alle dele af Kastrup. Så hvis du skal besøge en ven eller et familiemedlem i Kastrup og ikke har tid til at købe blomster med på vejen, kan du bestille en buket ”on-the-go” og få den leveret hos den du besøger. Du kan også bruge det som en måde at sige tak for godt samvær efter eksempelvis et weekendophold hos din ven eller et familiemedlem. Der er meget, som kan udtrykkes med blomster. Og det er tydeligvis også en vinkel, som Amager Blomster har integreret i deres forretning. På hjemmesiden er der nemlig en hel kategori med ”Blomster der udtrykker” forskellige ting, så du kan vælge buket, efter hvad du gerne vil signalere til vedkommende.

Nordeuropas største akvarium

Når man taler om Kastrup, kan man næsten ikke undlade at nævne Den Blå Planet – Nordeuropas største akvarium. Stedet er storslået og ganske enkelt et besøg værd, hvis du er bare det mindste hav-interesseret eller hvis du har børn. Børnene vil elske at se de mange forskellige arter af vandlevende væsener. Hajer, krokodiller og fisk i alle farver er bare nogle af de dyr, som I kan opleve. Opførelsen af Den Blå Planet begyndte i 2010 og stod klar til åbning i 2013. Akvariet rummer ca. 7 millioner liter vand og 20.000 vandlevende væsener, heriblandt 450 forskellige arter! Den Blå Planet er meget større end det oprindelige akvarium, som blev opført og åbnet for offentligheden i Charlottenlund helt tilbage i 1939.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*